Du är här: Hem /
kostald-foder-til-kvæg-655-120

Drav – fibrer och protein till nötkreatur 

Drav är en biprodukt vid ölproduktion som uppkommer innan jästen tillsätts i bryggprocessen.

Ölproduktionen startar med att malt (av maltkorn) lakas ut med hjälp av varmt vatten så att sockerarter, proteiner och smaker frigörs. Därefter sker kokning och sedan filtrering. Den flytande delen går sedan vidare i bryggeriprocessen och den fasta bortfiltrerade delen blir drav. Hela processen omfattas av stränga krav på hygien och spårbarhet. Mäsk är en GMO-fri råvara.

Mask-i-trailer-small

Smältbara fibrer och lättillgängliga näringsämnen
Drav har högt innehåll av smältbara fibrer som gynnar miljön i våmmen hos idisslare. Den har ett relativt högt innehåll av protein och lättillgängliga näringsämnen som nötkreatur har stor nytta av. Dravens  konsistens gör den väl  lämpad för blandning i mixervagn, där den binder de torra foderråvarorna. Draven går bra att få in i de flesta foderstater och kan där ersätta/minska andelen spannmål eller andra  liknande foderråvaror. Rekommenderad mängd är upp till 10 kg/djur/dag beroende på hur foderstaten i övrigt ser ut.
 

Analys

 ParameterAnalysresultat
 Torrsubstans 18-22 %
 Aska 40-45 g/kg Ts
 Råprotein 250-270 g/kg Ts
 aNDF 440-460 g/kg Ts
 Energiinnehåll MJ/kg TS 11,5-12 MJ/kg Ts


Färsk drav har en hållbarhet på cirka två veckor. Alternativt kan draven ensileras. Drav  är normalt stapelbart i en höjd av cirka 1,50 m och bör förvaras på fast, gjutet underlag. Under normala omständigheter uppkommer inget pressvatten.

Drav kan levereras året runt i Väst- och Sydsverige.

 

Kontakta oss för mer information, eller beställ drav nu:

Pär Bengtsson
Projektledare
Pär Bengtsson
-

HD BioRec har nöjda kunder
Våra kunder har gett oss en Net Promoter Score på 81. Vi arbetar för att bli ännu bättre.

© HD BioRec | Strandbadsvägen 13A | SE-252 29 Helsingborg | +46(0)42 25 33 75 | F: +46(0)42 20 12 23 | Orgnr 55 65 20 -3550 | E-post | Cookies och sekretesspolicy